sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zupa krem z pieczonych kasztanów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sezon na pyszne kasztany trwa. Proponuję bardzo pożywną i smaczną zupę. Prosta w przygotowaniu i wspaniale nadaję się na chłodne, jesienne dni.

Zupa krem z pieczonych kasztanów

Składniki:

Zupa krem z pieczonych kasztanów

Składniki

  • 150 g kasztanów
  • 500 ml wody
  • 1 kostka drobiowa
  • 1/2 szkl pęczaku
  • pieprz cayenne
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sól himalajska
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych kasztanów
Kasztany nacinamy i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Wodę gotujemy z kotką drobiową. Na wrzącą wrzucamy upieczone kasztany.

Pęczak gotujemy z dodatkiem soli himalajskiej. Kiedy kasztany zaczną się rozgotowywać, dodajemy go do zupy. Całość miksujemy i ponownie podgrzewamy dodając szczyptę pieprzu cayenne i śmietankę.

Zupę podajemy z uprażonymi ziarnami słonecznika.