Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Kiszone warzywa - radicchio, papryka, pomidory

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W zasadzie gotowa surówka do obiadu albo do mięska z grilla. Warzywa nadają się też do sałatek i kanapek.

Kiszone warzywa - radicchio, papryka, pomidory Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiszone warzywa - radicchio, papryka, pomidory

 

  • Radicchio średnia główka
  • Żółta papryka duży strąk
  • Pomidory San Marzano kilka szt.
  • Czosnek duża główka
  • Nasiona kopru
  • Kminek
  • Sól duża łyżka
  • Woda 1 litr

Sposób przygotowania:

Kiszone warzywa - radicchio, papryka, pomidory
Radicchio umyć i osączyć z nadmiaru wody pokroić w cząstki albo w szersze paski i ułożyć na dnie słoika. Żółtą paprykę umyć, przeciąć na połówki, wyciąć gniazdo nasienne i wypłukać - pokroić w paski albo cząstki na jeden kęs. Ułożyć paprykę jako drugą warstwę i dołożyć w wolnych miejscach ząbki czosnku pokrojone na połówki lub ćwiartki. Na wierzchu ułożyć cząstki jędrnych pomidorów 

Składniki zalać solanką i dodać dla smaku i aromatu ulubione przyprawy. Słoik nakryć spodeczkiem i pozostawić na kilka dni w temp pokojowej.
Kiszone warzywa - radicchio, papryka, pomidory
Warzywa układać warstwami w słoiku i zalać solanką.
Kiszone warzywa - radicchio, papryka, pomidory
Po kilku dniach fermentacji warzywa zmienią kolor.