luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Jarzębina w syropie do mięs

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dodatek do mięs- duszonych, pieczonych, na zimno i na ciepło.

Jarzębina w syropie do mięs

Składniki:

Jarzębina w syropie do mięs

 

  • 2 kg oczyszczonych owoców jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Jarzębina w syropie do mięs
Przygotowanie:
Owoce obgotować w 3 wodach ( w celu złagodzenia goryczki) po 2-3 min. Wodę wymieszać z cukrem i gotować do czasu aż powstały syrop stanie się klarowny.Osączone owoce i wsypać do syropu na kilka godzin.
Całość gotować na wolnym ogniu często mieszając. Nałożyc do małych słoiczków i zakręcić.
Używać jako dodatek do mięs i sosów ..na ciepło i na zimno również