Sposób przygotowania:
Jarzębina w syropie do mięs
Przygotowanie:
Owoce obgotować w 3 wodach ( w celu złagodzenia goryczki) po 2-3 min. Wodę wymieszać z cukrem i gotować do czasu aż powstały syrop stanie się klarowny.Osączone owoce i wsypać do syropu na kilka godzin.
Całość gotować na wolnym ogniu często mieszając. Nałożyc do małych słoiczków i zakręcić.
Używać jako dodatek do mięs i sosów ..na ciepło i na zimno również
Owoce obgotować w 3 wodach ( w celu złagodzenia goryczki) po 2-3 min. Wodę wymieszać z cukrem i gotować do czasu aż powstały syrop stanie się klarowny.Osączone owoce i wsypać do syropu na kilka godzin.
Całość gotować na wolnym ogniu często mieszając. Nałożyc do małych słoiczków i zakręcić.
Używać jako dodatek do mięs i sosów ..na ciepło i na zimno również
Pyza
luna19
Zbieram po mrozach, no ale jesli mrozy dlugo sie nie pojawiają to wrzucam na jedną noc do zamrażarki..
To samo dotyczy owocow kaliny na soki od kaszlu z tym ze tu jednak trzeba czekac na prawdziwe przymrozki.
msewka
Ja podobnie robię z dziką różą, też na noc wkładam do zamrażarki.