Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ten element wierzchnich ( i nie tylko ) liści kapusty wycinamy i wyrzucamy.. A przecież zupełnie spokojnie można je wykorzystać.

Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty

 

  • grube nerwy z wierzchnich liści kapusty ( w moim przypadku było tych liści 8 )
  • 1 marchewka ugotowana ( wyjęłam z kapuśniaczku robionego z liści z których wycięłam nerwy)
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty
Nerwy wycięte z liści umyć. Ułożyć w garnku, zalać osoloną wodą ze szczyptą cukru. Gotować 45 minut. Odcedzić. Pokroić w kostkę odrzucając liście tak by zostały tylko białe części. Marchew również pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło. Dodać marchew i nerwy z kapusty. Wymieszać . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny. * można zamrozić
Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty
Grube nerwy lisci kapusty oczyścić i odciąć zielone części
Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty
Umyte ułożyć w garnku i zalać osoloną wodą - gotować
Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty
Gotować do miękkości czyli ok. 45 minut na małym gazie - odcedzić
Jarzynka z grubymi nerwami liści kapusty
Pokroić i połączyć z równie drobno pokrojoną marchewką

Tagi:

kapusta