Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynka z liści młodej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zwykle wyrzucamy wierzchnie liście bo wydają nam się łykowate , ciemnie , nie potrzebne. Nic bardziej błędnego.To marnotrawstwo tak myśleć.

Jarzynka z  liści młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarzynka z liści młodej kapusty

 

  • 4 wierzchnie liście z młodej kapusty ( z wyciętymi grubymi nerwami- z tych będzie jarzynka)
  • 1/3 szklanki pokrojonego kopru
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Jarzynka z liści młodej kapusty
Liście dobrze umyć. Powycinać grube nerwy. Liście pociąć w paski szerokie na ok. 5 cm , a potem w grubszą ,, julienkę". Włożyć do garnka. Zalać wodą ze szczyptą soli i cukru . Gotować 45 minut. Odcedzić . Włożyć ponownie do garnka .Dodać masło i koper. Dusić kilka minut. Zasypać mąką. Wymieszać i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. * gotujemy dłużej bo te wierzchnie liście są grubsze ** można mrozić
Jarzynka z  liści młodej kapusty
Ciemne wierzchnie liscie z reguły wyrzucamy- a szkoda
Jarzynka z  liści młodej kapusty
Liscie umyć - osuszyć- pokroić w wąskie paski
Jarzynka z  liści młodej kapusty
Ugotować w lekko osolonej wodzie - odcedzić
Jarzynka z  liści młodej kapusty
Dodać masło i koper , zasypać odrobiną mąki

Tagi:

kapusta