Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Jarzynowa pomidorówka lub odwrotnie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie było zgodności w rodzinie jaka ma być zupa na obiad, jarzynowa czy pomidorowa. Pogodziłam wszystkich.

Jarzynowa pomidorówka lub odwrotnie

Składniki:

Jarzynowa pomidorówka lub odwrotnie

 

  • porcja mięsa ( ćwiartka z kurczaka, porcja rosołowa , kawałek wołowiny , co kto lubi )
  • ½ paczki mieszanki warzywnej na zupę ( mrożonka )
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki usiekanego koperku
  • 1 ogórek
  • 1 przecier pomidorowy mały
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 kostki bulionowe Knorra ( jakie kto woli – drobiowa, wołowa, cielęca)
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 5 kropli Tabasco ( lub mielona papryka do smaku )
  • 1 ½ litra wody

 

Sposób przygotowania:

Jarzynowa pomidorówka lub odwrotnie
Do garnka włożyć umyte mięso , mieszankę warzywną , groszek, kukurydzę , pokrojone ziemniaki , obranego i pokrojonego w plasterki ogórka , kostki bulionowe . Wlać wodę i gotować ok. 45 minut. Dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem , Tabasco .Wyjąć mięso , obrać od kości. Włożyć do zupy ( lub użyć do pierogów, krokietów, naleśników ). Zagotować . Wlać śmietankę . Oczywiście można taką zupę robić ze świeżych warzyw , komponując skład mieszanki wg własnego uznania .Ale jak się komuś spieszy to i mrożonka może być .