monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna,pożywna zupka,moje córunie bardzo chętnie otwierały buźki:)

Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1.5 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 zielone liście pory po 6 cm
  • 5-6 różyczek kalafiora (może być mrożony)
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą
Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać litrem wody i zagotować. Zbierać szumowinę która zbierze się na powierzchni. Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć oraz osuszyć. Pokroić w słupki. Umytą i suchą por pokroić w cienkie piórka. Różyczki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Gdy mięso przestanie się już "szumować",włożyć do garnka wszystkie warzywa i dodać sól. Ponownie zagotować. Soczewicę przepłukać pod wodą i odcedzić. Po około 1 minucie od ponownego zagotowania dodać soczewicę. Gotować zupę do momentu,aż soczewica zmięknie. Wyjąć skrzydełka i ostudzić je. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka. W 2 chochlach wywaru z zupy rozprowadzić śmietanę i wlać do zupy. Zamieszać. Smacznego!
Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą
wszystkie warzywa rozdrobnić na mniejsze kawałki
Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą
warzywa dodać do gotujących się skrzydełek i ponownie zagotować
Jarzynowa z kalafiorem i czerw.soczewicą
dodać soczewicę i gotować do momentu aż zmięknie