Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Jarzynowa z zieloną fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jarzynowa zupa z zieloną fasolką

Jarzynowa z zieloną fasolką

Składniki:

Jarzynowa z zieloną fasolką

 

  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • przyprawa typu jarzynka
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 szklanka zielonej fasolki
  • 1/2 selera
  • 3-4 liście selera
  • 3-4 liście pora
  • 50 ml śmietany 12 %
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jarzynowa z zieloną fasolką
Wywar zagotowujemy, doprawiamy odrobiną jarzynki. Warzywa obieramy i dokładnie myjemy. Ziemniaki oraz seler kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru wraz z liścmi pora i selera. Po 3-4 minutach dodajemy kwiatki wycięte z marchewki oraz pietruszki (nożykiem do dekoracji warzyw nacinamy rowki na całej długości warzyw, a następnie kroimy je w talarki), a także pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liście selera i pora, wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę do smaku pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną jarzynki.