gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Jednogarnkowa potrawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jednogarnkowa potrawka to szybkie i smaczne danie na obiad. Polecam, mojej rodzinie bardzo smakowało.

Jednogarnkowa potrawka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jednogarnkowa potrawka

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu
  • przyprawa do kurczaka
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka marchewki z groszkiem

Sposób przygotowania:

Jednogarnkowa potrawka
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy w głębszej patelni. Do podsmażonego fileta wsypujemy ryż, wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki (w razie wyparowania dolewamy trochę wody). Następnie wsypujemy odcedzoną z zalewy marchewkę z groszkiem, mieszamy. Żółtko mieszamy ze śmietanką i mąką, po czym dodajemy do ryżu i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Jednogarnkowa potrawka
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy w głębszej patelni.
Jednogarnkowa potrawka
Do podsmażonego fileta wsypujemy ryż, wlewamy dwie szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową.
Jednogarnkowa potrawka
Do ryżu wsypujemy odcedzoną z zalewy marchewkę z groszkiem.