Sposób przygotowania:
Jesienna potrawka kurczakowo- warzywna
Zaczynamy od ciecierzycy- należy ją namoczyć na dobę w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę odlać, przełożyć cieciorkę do garnku, dodać dwa listki laurowe, 2 kulki ziela ang., kawałek łodygi selera i ziemniaka. Zalać dużą ilością wody. Gotować ok. 1.5 godziny.Nie solić. W czasie gotowania się ciecierzycy- tak po 40 minutach można przygotować resztę. Podudzia opłukać, i usunąć z nich skórę, włożyć je do garnka. Zalać bulionem, zagotować. Bulionu ma być tyle, by przykrywał warzywa i mięso, nie ma to być zupa. Gdy wody będzie ubywać, można podlewać, by utrzymać poziom. Dodać dwa listki i ziele angielskie oraz pokrojone grubo: seler, por, marchew, seler naciowy i trochę naci, pokrojoną grubo cebulę i ząbki czosnku pokrojone w plasterki lub zmiażdżone dłonią. Można warzywa kroić w dłoniach, bezpośrednio do garnka. Dusić ok. 20 minut. Dodać pokrojone również grubo ziemniaki. Gotować ok 10 minut. Ciecierzyca powinna być już dobra, więc należy odlać wodę od gotowania i dodać do garnka z mięsem i warzywami. Na koniec dodać pomidory z zalewą, przecier pomidorowy, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku dużą ilością sosu sojowego, łyżka sosu sojowo- grzybowego kurkumą, curry i pieprzem. Podawać z bułką i pokrojonymi ziołami- nacią selera i pietruszki. Indywidualnie na talerzu, wedle gustu można jeszcze skropić sosem sojowym i posypać pieprzem. Pyszne rozgrzewające danie na chłodne, jesienne dni.