Sposób przygotowania:
Kasza bulgur z potrawką drobiową
POTRAWKA : Ćwiartki z kurczaka wytrybować i mięso pokroić w kostkę ( kości można odłożyć i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę ). Cebulę pokroić w kostkę. Rondel lub inny garnek rozgrzać, wlać olej i wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, podsmażyć. Następnie dodać cebulę, smażyć do zrumienienia i wlać sos oraz dodać przyprawy. Potrawkę dusić pod przykryciem do miękkości. KASZA : Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać sól i ponownie zagotować. Do gotującej się wody przełożyć wypłukaną kaszę bulgur i gotować 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Zakryć garnek pokrywką aby kasza wchłonęła resztę płynu, można od czasu do czasu pomieszać. Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Do rozgrzanego, szerokiego rondla lub na patelnię wlać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć. Potem dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę i smażyć do miękkości. Do podsmażonych składników przełożyć kaszę, dodać do smaku przyprawy i wymieszać. Kaszę podawać z przygotowaną potrawką z kurczaka.
weronikaS
zewa
Polecam, kasza bulgur jest pyszna.