zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Linguine z drobiową potrawką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Obiad dla wielbicieli makaronów i potrawek z kurczaka. Szybkie i smaczne. Mój mąż takie uwielbia bo straszny z Niego makaroniarz.

Linguine z drobiową potrawką

Składniki:

Linguine z drobiową potrawką

 

  • 500 g makaronu linguine
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 400 g mieszanki meksykańskiej
  • 4 łyżki posiekanego kopreku
  • 1 łyżka suszonej cebulki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • ok. 600 ml bulionu ( rosołu )
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób przygotowania:

Linguine z drobiową potrawką
Umytą i pokrojoną w sporą kostkę pierś z kurczaka wrzucić do głębokiego talerza, zalać octem balsamicznym i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po upływie tego czasu rozgrzać w szerokim rondlu olej i przełożyć do niego kawałki kurczaka. Podsmażyć na rumiano a potem dodać mieszankę meksykańską zamrożoną i koperek oraz cebulkę i czosnek.

Całość zalać bulionem a potem dusić wszystko aż będzie prawie miękkie na małym ogniu. Dodać do smaku przyprawy i na sam koniec gotową potrawkę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Potrawkę zagotować.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i podawać z potrawką. Jak ktoś woli może wymieszać makaron z potrawką.