Sposób przygotowania:
Jesienna kasza gryczana
Kaszę gryczana gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebulę białą obieramy z łupiony kroimy w piórka. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki i kroimy w plasterki . Paprykę kroimy w paseczki . Kiełbasę wybieramy wędzoną kroimy w kostkę . Dzień wcześniej namoczona fasole jaś gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Korniszony kroimy w kostkę . Teraz potrzebna jest nam duża patelnia . Dajemy ok 2 łyżki oleju . Dodajemy pokrojoną cebulę i cukinie. Mieszamy . Dodajemy pokrojona paprykę i starta marchewkę . Podsmażamy . Dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę -mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalną i podlewamy troszkę gorącą wodą .Dusimy chwilę warzywa. Następnie dodajemy odcedzona ugotowaną fasolę .Mieszamy . doprawiamy pieprzem . Dodajemy ugotowaną kasze i ogórki korniszony .Mieszamy .Dodajemy wyciśnięty czosnek jeżeli trzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem .
zbysiowa