Sposób przygotowania:
Dynia faszerowana po meksykańskuETAP 1
Dynię przekrawamy na połowę. Usuwamy z niej nasiona, a miąższ nacinamy. Tak przygotowaną skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Przyprawioną wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C, by miąższ zmiękł.
ETAP 2
Między czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Na zrumienionej przysmażamy mięso doprawiając je do smaku przyprawami. Pod koniec mięso podlewamy przecierem pomidorowym.
ETAP 3
Gdy ten wyparuje mięso łączymy z kaszą jaglaną, startym na tarce serem żółtym, natką pietruszki, groszkiem i kukurydzą.
ETAP 4
Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika. Jej miąższ wyjmujemy i łączymy z przygotowanym nadzieniem.
ETAP 5
Nadzieniem wzbogaconym o dynię wypełniamy środki upieczonych dyń, wykonując duże kopki.
Całość ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 15 minut w 180°C. Pod koniec zapiekania danie posypujemy parmezanem.
Gdy ten się roztopi dynie wyjmujemy, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla