Sposób przygotowania:
Tarta dyniowa z filetemETAP 1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej przyprawy, jajko, tłuszcz oraz wodę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, żółtego ciasta.
ETAP 2
Gotowe schładzamy około 40 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy je na prostokąt i wykładamy nim dno i boki przygotowanej blaszki.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20 minut (180°C).
ETAP 3
NADZIENIE:
Filet kroimy w kostkę , oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.
ETAP 4
Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy tymiankiem i solą do smaku. Tak przygotowaną podpiekamy na półmiękko.
ETAP 5
Pomidorki oraz oliwki przekrawamy na połowę. Ser starty na tarce o grubych oczkach łączymy z śmietaną i jajkami. Spoiwo przyprawiamy do smaku i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Na podpieczone ciasto kruche wykładamy kostki mięsa i dyni. Składniki zalewamy połową spoiwa. Następnie wykładamy pomidorki i oliwki. Całość przykrywamy pozostałym spoiwem. Tak przygotowaną tarte ponownie wkładamy do piekarnika . Pieczemy ją jeszcze około 30 minut (180°C).
Upieczoną wyjmujemy z formy i podajemy.
SylaUla
pyszalka