SUPERPRZEPIS

Tarta dyniowa z filetem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tarta dyniowa z filetem Więcej zdjęć (5)

Z tartą jest tak jak z pierogami. W zależności od sezonu lub naszych zachcianek możemy ją przygotować z różnym nadzieniem. Dlatego też często sięgam po to danie. Warzywa połączone z filetem zawsze się sprawdzają. Jesienią jest to oczywiście dynia.

Składniki:

Tarta dyniowa z filetem

CIASTO:

NADZIENIE:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • 300 gram dyni (waga po obraniu),
  • Około 8 -10 pomidorków koktajlowych,
  • Kilka czarnych oliwek,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 50 gram sera żółtego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Tymianek,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Tarta dyniowa z filetem

ETAP 1

Tarta dyniowa z filetem
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej przyprawy, jajko, tłuszcz oraz wodę. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego, żółtego ciasta.

ETAP 2

Tarta dyniowa z filetem
ciastem wykładamy formę na tarte

Gotowe schładzamy około 40 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę podsypaną mąką. Wałkujemy je na prostokąt i wykładamy nim dno i boki przygotowanej blaszki.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20 minut (180°C).

ETAP 3

Tarta dyniowa z filetem
filet przysmażamy na oleju

NADZIENIE:
Filet kroimy w kostkę , oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.

ETAP 4

Tarta dyniowa z filetem
pokrojoną dynię pieczemy na półmiękko

Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem, oprószamy tymiankiem i solą do smaku. Tak przygotowaną podpiekamy na półmiękko.

ETAP 5

Tarta dyniowa z filetem
składniki nadzienia wykładamy na podpieczony spód

Pomidorki oraz oliwki przekrawamy na połowę. Ser starty na tarce o grubych oczkach łączymy z śmietaną i jajkami. Spoiwo przyprawiamy do smaku i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Na podpieczone ciasto kruche wykładamy kostki mięsa i dyni. Składniki zalewamy połową spoiwa. Następnie wykładamy pomidorki i oliwki. Całość przykrywamy pozostałym spoiwem. Tak przygotowaną tarte ponownie wkładamy do piekarnika . Pieczemy ją jeszcze około 30 minut (180°C).
Upieczoną wyjmujemy z formy i podajemy.


Tagi:

dynia tarty dania