Sposób przygotowania:
Jesienny, dyniowy keksETAP 1
Sypkie składniki (mąką, proszek do pieczenia, soda, cynamon i gałka muszkatołowa) łączymy ze sobą.
ETAP 2
Orzechy oraz czekoladę kroimy na mniejsze części. Pokrojone składniki łączymy z żurawiną i rodzynkami.
ETAP 3
Jajka wybijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Składniki ubijamy do uzyskania puszystej masy.
ETAP 4
Do ubitej masy jajecznej dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Następnie dokładamy dynię. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 5
Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane bakalie oraz czekoladę. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
Gotowe ciasto wykładamy do przygotowanej foremki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.Upieczony keks wyjmujemy i dokładnie studzimy. Przestygnięty dekorujemy polewą czekoladową oraz pokrojonymi orzechami.