iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Jesienny pieróg z kurkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chrupiący pieróg w środku ze smacznym farszem z młodej kiszonej kapusty z dodatkiem świeżutkich bieszczadzkich kurek. Wszystko posypane makiem. Smakuje na zimno i ciepło.

Jesienny pieróg z kurkami

Składniki:

Jesienny pieróg z kurkami

 

  • ciasto francuskie

 

  • 1/2 kg młodej kiszonej kapusty

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • mak

 

 

Sposób przygotowania:

Jesienny pieróg z kurkami
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę , podsmażamy ja na oleju. Następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażymy.

Młoda kiszona kapustę obgotowujemy ok 10 min. Odcedzamy i dodajemy na patelnię z cebulka i kurkami. Smażymy doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Nakładamy zimny farsz i zlepiamy. Smarujemy rozmieszanym jajkiem nacinamy wierzch pieroga i posypujemy makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 min w 200 stopniach. Podajemy na zimno lub na ciepło.