karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Pieróg z mięsnym nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniały pieróg z mięsnym farszem.

Pieróg z mięsnym nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieróg z mięsnym nadzieniem

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • drożdże (ja używam Babuni - mniej niż połowa)
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz można zrobić różny (ja używam kociołka meksykańskiego):
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • Duża cebula
  • Olej
  • Przyprawy:
  • 2 paczki tymianku (ja daję 1 paczkę + świeży tymianek z mojego balkonowego ogródka)
  • 2 paczki papryki słodkiej
  • 1 bardzo płaska łyżeczka chili
  • Warzywko
  • Czosnek suszony
  • Dodatkowo:
  • Przecier pomidorowy
  • Starty ser
  • Rozmącone jajo

Sposób przygotowania:

Pieróg z mięsnym nadzieniem

Przygotowujemy drożdże: W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywając ściereczką. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej na blacie (w ten sposób ciasto dostanie więcej powietrza i będzie lepsze). Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut, przykrywając ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość. Farsz: Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, pieprzem, suszonym czosnkiem. Smażymy. Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę, potem pokrojone pomidory. Mieszamy i gotujemy. Po chwili dodajemy paprykę słodką i tymianek, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Ponownie przyprawiamy i gotujemy. Na koniec do smaku dodajemy chili. Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek. Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiają brzegi nie wysmarowane. Na przecier dajemy trochę startego sera. Na ser z kolei nasz meksykański farsz (oczywiście może być też farsz z kurczaka - kto jak lubi). Ponownie przysypujemy go startym serem. Okrągły placek składamy na pół tak, by powstał pieróg. Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami. Przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C przez 25 minut. Z tej ilości ciasta i farszu wychodzą dwa wielkie, sycące pierogi. Smacznego :)

Pieróg z mięsnym nadzieniem
Składniki potrzebne do przygotowania pieroga z mięsnym farszem.
Pieróg z mięsnym nadzieniem
Wyrośnięte ciasto gotowe do rozwałkowania i nadzienia mięsnym farszem.
Pieróg z mięsnym nadzieniem
Ciasto rozwałkowane i wyłożone przecierem, startym serem i farszem.
Pieróg z mięsnym nadzieniem
Złożony pieróg z mięsnym farszem, wysmarowany rozmąconym jajkiem tuż przed pieczeniem.