Sposób przygotowania:
Pieróg z mięsnym nadzieniemPrzygotowujemy drożdże: W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, przykrywając ściereczką. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej na blacie (w ten sposób ciasto dostanie więcej powietrza i będzie lepsze). Wyrobioną kulę ciasta odstawiamy na 30 minut, przykrywając ściereczką. W tym czasie podwoi swoją objętość. Farsz: Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, pieprzem, suszonym czosnkiem. Smażymy. Na koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Przekładamy z patelni do większego garnka na mały ogień i dodajemy wypłukaną czerwoną fasolę, potem pokrojone pomidory. Mieszamy i gotujemy. Po chwili dodajemy paprykę słodką i tymianek, mieszamy i gotujemy jakieś 5 minut. Ponownie przyprawiamy i gotujemy. Na koniec do smaku dodajemy chili. Chwilę gotujemy i farsz jest gotowy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blat obsypany mąką i rozwałkowujemy je na w miarę okrągły placek. Wierzch placka smarujemy przecierem pomidorowym, zostawiają brzegi nie wysmarowane. Na przecier dajemy trochę startego sera. Na ser z kolei nasz meksykański farsz (oczywiście może być też farsz z kurczaka - kto jak lubi). Ponownie przysypujemy go startym serem. Okrągły placek składamy na pół tak, by powstał pieróg. Brzegi pieroga sklejamy przyciskając widelcem lub palcami. Przekładamy na blaszkę, a wierzch pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C przez 25 minut. Z tej ilości ciasta i farszu wychodzą dwa wielkie, sycące pierogi. Smacznego :)
Lady Marmolada
karolcia_zip