Sposób przygotowania:
Drożdżowy pieróg z kurkami
W misce średniej wielkości robimy rozczyn z drożdży . Drożdże kruszymy dodajemy cukier ,ciepłe mleko ,mieszamy . Posypujemy mąką nakrywamy ściereczka odstawiamy aż wyrośnie. Do dużej miski dajemy mąkę dodajemy sól do smaku . Mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn ,lekko mieszamy dodajemy olej i ciepłą wodę ,wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia nakryte ręcznikiem . Następnie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na duże kółko .Wielkość koła 2 razy wielkość blachy na której będziemy piekli pizze. Jedną połowę koła smarujemy sosem pomidorowym ,ketchupem co mamy w domu . Posypujemy ziołami prowansalskimi. Kurki obieramy myjemy i smażymy na łyżeczce oleju wraz z cebulką . Aby pizza była mniej kaloryczna możemy kurki obgotować a cebule dodać do pizzy surową pokrojoną w piórkaNa ciasto kładziemy plasterki szynki na to podsmażone kurki z cebulą .Nakładamy ser zółty . Zamykamy pieroga .Sklejając boki . Pieroga przekładamy na blachę pieczemy w 220 stopniach ok 25 min . Podajemy z sos czosnkowym i ketchupem
marietta