madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 556]

Jezioro łabędzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pod tą nazwą ukrywają się ptysie, nadziane masą z zaparzanych białek. W smaku przypominają tzw. ciepłe lody.

Jezioro łabędzie

Składniki:

Jezioro łabędzie

Ptysie

  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 5 jaj

Krem

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Sok z połowy cytryny

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jezioro łabędzie

Ciasto

Jezioro łabędzie
Na wrzątek wsypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie masa

Do rondelka wlewamy olej i wodę z dodatkiem soli, a następnie doprowadzamy do wrzenia.

Na wrzątek wsypujemy mąkę i cały czas intensywnie mieszamy aż powstanie gładka masa.

Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie ucieramy z wbijanymi po jednej sztuce jajkami.

ETAP 2:

Jezioro łabędzie
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy okrągłe rozetki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na drugą blaszkę także wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto w kształcie literek s.

Musimy mieć po równo szyję i rozetek. Dzięki temu nasze łabędzie będą miały szyję.

ETAP 3:

Jezioro łabędzie
Z rozetek ścinamy wierzch i przekrawamy na pół

Pieczemy najpierw szyjki ok 20-25 minut w temperaturze 150 stopni ,natomiast rozetki przez około 50 minut. Z rozterek odcinamy wierzch i przekrawamy na pół, tak powstaną skrzydełka.

ETAP 4:

Jezioro łabędzie
Gotujemy syrop cukrowy tworzący nitki.

Do rondelka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy do uzyskania syropu. Syrop ma być tak gęsty aby tworzył nitkę po spłynięciu z łyżki. Zdejmujemy z ognia.

ETAP 5:

Jezioro łabędzie
Do ubitych białek wlewamy syrop

Białka ubijamy na sztywną pianę A następnie cienką strużką cały czas ubijając wlewamy syrop. Miskę z pianą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i miksujemy na średnich obrotach ok 25 minut.

ETAP 6:

Jezioro łabędzie
Dodajemy sok z cytryny i ekstrakt waniliowy

Po tym czasie umieszczamy miskę w zimnej wodzie i mieszamy z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.

ETAP 7:

Jezioro łabędzie
Wciskamy szyjki i skrzydełka

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy kremem ptysie. Wciskamy szyjki i skrzydełka. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.