Sposób przygotowania:
Jezioro łabędzieCiasto
Do rondelka wlewamy olej i wodę z dodatkiem soli, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
Na wrzątek wsypujemy mąkę i cały czas intensywnie mieszamy aż powstanie gładka masa.
Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy masa wystygnie ucieramy z wbijanymi po jednej sztuce jajkami.
ETAP 2:
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy okrągłe rozetki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na drugą blaszkę także wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto w kształcie literek s.
Musimy mieć po równo szyję i rozetek. Dzięki temu nasze łabędzie będą miały szyję.
ETAP 3:
Pieczemy najpierw szyjki ok 20-25 minut w temperaturze 150 stopni ,natomiast rozetki przez około 50 minut. Z rozterek odcinamy wierzch i przekrawamy na pół, tak powstaną skrzydełka.
ETAP 4:
Do rondelka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy do uzyskania syropu. Syrop ma być tak gęsty aby tworzył nitkę po spłynięciu z łyżki. Zdejmujemy z ognia.
ETAP 5:
Białka ubijamy na sztywną pianę A następnie cienką strużką cały czas ubijając wlewamy syrop. Miskę z pianą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i miksujemy na średnich obrotach ok 25 minut.
ETAP 6:
Po tym czasie umieszczamy miskę w zimnej wodzie i mieszamy z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym.
ETAP 7:
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy kremem ptysie. Wciskamy szyjki i skrzydełka. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.