WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Pączki z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pączki w których ciasto jest zrobione z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Są one dłużej świeże i miękkie niż tradycyjne.

Pączki z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z ziemniakami

 

  • 250g ziemniaków po obraniu
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • Czubata łyżka masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • Kieliszek śliwowicy
  • Marmolada
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pączki z ziemniakami

ETAP 1:

Ziemniaki ugotować, odcedzić i wystudzić. Zmielić w maszynce do mięsa. Masło roztopić i wymieszać z ziemniakami. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i cukrem kryształem na zaczyn i odstawić do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem waniliowym. Mąkę wsypać do miski. Dodać zaczyn, ziemniaki, ubite jajko, śliwowice i wyrobić ciasto rękami. Odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta odrywać kawałki i nadziewać marmoladą, zlepić w kulkę tworząc pączki. Odkładać do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem.

Pączki z ziemniakami
Usmażony pączek wystudzony po przepolowieniu