Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Ptysiowe łabędzie z kremem maślanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ja wiem, że dla niektórych ten wypiek może być obciachowy, a nawet kiczowaty, ale ciasta z minionej epoki wracają znowu do łask.

Ptysiowe łabędzie z kremem maślanym

Składniki:

Ptysiowe łabędzie z kremem maślanym

Ciasto parzone

Krem maślano-budyniowy

Sposób przygotowania:

Ptysiowe łabędzie z kremem maślanym
Masło zagotuj wraz z wodą w wysokim garnku. Do wrzątku wsyp mąkę pszenną, całość energicznie ucieraj uważając żeby ciasto się nie przypaliło, po kilku minutach zdejmij ciasto z ognia.

Do wystudzonej masy wbijaj po jednym jajku cały czas mieszając aż ciasto stanie się jednolite.

Tak powstałe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj z niego korpusy w kształcie serc i długie wygięte szyje w kształcie litery S. Ciastka piecz 30min w 200stop.

Z całości mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj wraz z cukrem i wanilią. W osobnej miseczce roztrzep wcześniej odlane mleko z żółtkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną.

Tak powstałą zawiesinę wlej do gotującego się mleka stale mieszając. Gotowy budyń ostudź i rozetrzyj z miękkim masłem.Upieczone korpusy przetnij wzdłuż, na środku każdego umieść porcje masy po czym wbij w nią szyję i skrzydła (powstałe z odkrojonego wierzchu).

Gotowe łabędzie posyp cukrem pudrem.

Tagi:

ciastka