Sposób przygotowania:
Ptysiowe łabędzie z kremem maślanym
Masło zagotuj wraz z wodą w wysokim garnku. Do wrzątku wsyp mąkę pszenną, całość energicznie ucieraj uważając żeby ciasto się nie przypaliło, po kilku minutach zdejmij ciasto z ognia.
Do wystudzonej masy wbijaj po jednym jajku cały czas mieszając aż ciasto stanie się jednolite.
Tak powstałe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj z niego korpusy w kształcie serc i długie wygięte szyje w kształcie litery S. Ciastka piecz 30min w 200stop.
Z całości mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj wraz z cukrem i wanilią. W osobnej miseczce roztrzep wcześniej odlane mleko z żółtkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
Tak powstałą zawiesinę wlej do gotującego się mleka stale mieszając. Gotowy budyń ostudź i rozetrzyj z miękkim masłem.Upieczone korpusy przetnij wzdłuż, na środku każdego umieść porcje masy po czym wbij w nią szyję i skrzydła (powstałe z odkrojonego wierzchu).
Gotowe łabędzie posyp cukrem pudrem.
Do wystudzonej masy wbijaj po jednym jajku cały czas mieszając aż ciasto stanie się jednolite.
Tak powstałe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj z niego korpusy w kształcie serc i długie wygięte szyje w kształcie litery S. Ciastka piecz 30min w 200stop.
Z całości mleka odlej szklankę, a resztę zagotuj wraz z cukrem i wanilią. W osobnej miseczce roztrzep wcześniej odlane mleko z żółtkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
Tak powstałą zawiesinę wlej do gotującego się mleka stale mieszając. Gotowy budyń ostudź i rozetrzyj z miękkim masłem.Upieczone korpusy przetnij wzdłuż, na środku każdego umieść porcje masy po czym wbij w nią szyję i skrzydła (powstałe z odkrojonego wierzchu).
Gotowe łabędzie posyp cukrem pudrem.
SylaUla
marietta