Sposób przygotowania:
Ptysiowe łabędzie
W rondelku przygotować wodę, mleko, dodać masło, szczyptę soli. Podgrzać i zagotować, zdjąć z gazu.
Do tych zagotowanych składników dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu, aż będzie gładkie ciasto. Ponownie stawiamy na gazie mieszamy drewnianą łyżką i odparowujemy ciasto.
Takie odparowane i przestudzone delikatnie przekładamy do miski wbijamy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące oraz gęste.
Przekładamy do worka cukierniczego.
Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy kopczyki w kształcie łabędzia pomagając sobie wykałaczką .
Pieczemy w 190 -200 stopni około 20-30 minut do momentu zrumienienia.
Nie otwieramy drzwiczek bo opadają.
Wyjąć ostudzić na kratce, zimne przecinamy, a głowę z szyją zostawiamy w całości i przyklejamy na środek, oko i dziobek malujemy polewą czekoladową lub stopioną czekoladą.
Przekładamy przygotowaną masą ze śmietany kremówki z dodatkiem łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.
Do tych zagotowanych składników dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do momentu, aż będzie gładkie ciasto. Ponownie stawiamy na gazie mieszamy drewnianą łyżką i odparowujemy ciasto.
Takie odparowane i przestudzone delikatnie przekładamy do miski wbijamy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące oraz gęste.
Przekładamy do worka cukierniczego.
Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy kopczyki w kształcie łabędzia pomagając sobie wykałaczką .
Pieczemy w 190 -200 stopni około 20-30 minut do momentu zrumienienia.
Nie otwieramy drzwiczek bo opadają.
Wyjąć ostudzić na kratce, zimne przecinamy, a głowę z szyją zostawiamy w całości i przyklejamy na środek, oko i dziobek malujemy polewą czekoladową lub stopioną czekoladą.
Przekładamy przygotowaną masą ze śmietany kremówki z dodatkiem łyżki zaparzonej kawy rozpuszczalnej.
marietta