Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

jeżyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo ciekawe ciasteczka dla małych dzieci :)

jeżyk

Składniki:

jeżyk

 

  • 25 dag masła roślinnego
  • 2 jaja
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • zapach migdałowy
  • 5 paczek herbatników
  • 1/2 łyżki wódki
  • do dekoracji: kolorowe cukierki

Sposób przygotowania:

jeżyk
w makutrze utrzeć masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kolejno po całym jajku i ucieramy na pulchną masę. Na końcu dodajemy kakao, zapach migdałowy i wódkę. Ciastka kroimy na małe kawałki i mieszamy z masą. Powstałą masę wykładamy na talerz i nożem maczanym w zimnej wodzie formujemy jeżyka. Kolce robimy z spreparowanego ryżu lub paluszków. Gotowego jeżyka wstawiamy do lodówki na 2 h, aby stężał.