klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Jezynowa galaretka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobra galaretka:) prosta w przygotowaniu.

Jezynowa galaretka

Składniki:

Jezynowa galaretka

 

  • 1/2kg jezyn
  • 0,9l wody
  • opakowanie cukru zelujacego 2:1
  • plaska lyzeczka cukru wanilinowego
  • 100ml czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Jezynowa galaretka
Myjemy jezyny, osaczamy, usuwamy szypulki. Gotujemy z woda ok. 5 min. Przecedzamy owoce przez sitko, 1l soku mieszamy z cukrem zelujacym, po czym doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier wanilinowy, gotujemy 3 minuty. Dodajemy wino, mieszamy. Wlewamy do sloiczkow, zakrecamy, odwracamy do gory denkiem.

Tagi:

jeżynowa