Sposób przygotowania:
Jeżynowe pralinki dla dorosłych
Gorzką czekoladę połamaną na małe kawałki topimy w kąpieli wodnej.
Pędzelkiem nanosimy bardzo cieniutką warstwę do wnętrza każdej foremki i wstawiamy na kilka minut do lodówki, by czekolada zastygła. Gdy to nastąpi ponownie nanosimy czekoladę do wnętrza każdej foremki i kolejny raz umieszczamy foremkę w lodówce. Dobrze zastygniętą czekoladę w foremkach po raz trzeci i już ostatni malujemy gorzką czekoladą i wstawiamy na około 15 minut do lodówki, by czekolada bardzo dobrze zastygła.
Nadzienie:
Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna zdejmujemy ją z kąpieli wodnej i odstawiamy, by przestygła. Do przestudzonej czekolady dodajemy dżem jeżynowy oraz nalewkę jeżynową i dokładnie mieszamy. Gdy masa się połączy, a czekolada w foremkach zastygnie zabieramy się za nadziewanie.
Do każdej przygotowanej pralinki nakładamy nadzienie do 3/4 wysokości foremki. Następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy pralinki i wstawiamy je na godzinę do lodówki, by wszystko dobrze się schłodziło.
Po około godzinie ostrożnie wyjmujemy pralinki z foremki.
Pędzelkiem nanosimy bardzo cieniutką warstwę do wnętrza każdej foremki i wstawiamy na kilka minut do lodówki, by czekolada zastygła. Gdy to nastąpi ponownie nanosimy czekoladę do wnętrza każdej foremki i kolejny raz umieszczamy foremkę w lodówce. Dobrze zastygniętą czekoladę w foremkach po raz trzeci i już ostatni malujemy gorzką czekoladą i wstawiamy na około 15 minut do lodówki, by czekolada bardzo dobrze zastygła.
Nadzienie:
Biała czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Gdy stanie się płynna zdejmujemy ją z kąpieli wodnej i odstawiamy, by przestygła. Do przestudzonej czekolady dodajemy dżem jeżynowy oraz nalewkę jeżynową i dokładnie mieszamy. Gdy masa się połączy, a czekolada w foremkach zastygnie zabieramy się za nadziewanie.
Do każdej przygotowanej pralinki nakładamy nadzienie do 3/4 wysokości foremki. Następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy pralinki i wstawiamy je na godzinę do lodówki, by wszystko dobrze się schłodziło.
Po około godzinie ostrożnie wyjmujemy pralinki z foremki.