Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Jogurtowa baba z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obłędnie czekoladowe ciasto do popołudniowej kawy!

Jogurtowa baba z nutellą

Składniki:

Jogurtowa baba z nutellą

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

 

 

  • cukier drobny - 0,5 szkl

 

 

 

  • krem czekoladowy (np. nutella ) - 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowa baba z nutellą
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! Masło ucieramy mikserem do miękkości. Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa. Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund. Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund. Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach. * Ja wykorzystałam TEN KREMPrzechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2013-06-10 204521 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu - chwilę mieszamy ... kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu - chwilę mieszamy .... i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika - dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka.

Tagi:

jajko jajka