Sposób przygotowania:
Jogurtowa baba z nutellą
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! Masło ucieramy mikserem do miękkości. Dodajemy cukier i ucieramy na wysokich obrotach przez kilka minut , aż cukier rozpuści się , a masa zrobi się kremowa. Dodajemy 1 jajko i ucieramy ok. 30 sekund. Dodajemy 2 jajko i ucieramy kolejne 30 sekund. Dodajemy krem czekoladowy , ziarenka wydrążone z wanilii i dokładnie mieszamy na niskich obrotach. * Ja wykorzystałam TEN KREMPrzechwytywanie w trybie pełnoekranowym 2013-06-10 204521 Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej masy dodajemy 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu - chwilę mieszamy ... kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu - chwilę mieszamy .... i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy piekarnika - dlatego musimy sami dobrać odpowiedni czas , sprawdzając upieczenie za pomocą patyczka.