BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Kruche babeczki z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjne kruche ciasteczka wypełnione czarną porzeczką i posypane kruszonką. Doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.

Kruche babeczki z czarną porzeczką

Składniki:

Kruche babeczki z czarną porzeczką

na kruche ciasto

  • jajko
  • 300 g maki tortowej typ 500
  • 12,5 g dobrego masła (schłodzonego)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka kwaśnej śmietany

nadzienie

  • słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki(można zastąpić świeżymi porzeczkami przegotowanymi z cukrem i wystudzonymi)

kruszonka

oraz

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z czarną porzeczką

Przygotowanie kruchych babeczek z kruszonką

Foremkę do muffinek smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Mąkę i sodę przesypuję do miski, dodaję puder. Wbijam jajko, dodaję śmietanę i masło. Zagniatam ciasto. wkładam je na pół godziny do lodówki.

Rozwałkowuję i wycinam kółka. Wykładam krążkami ciasta. Do środka nakładam po łyżce konfitury. Mąkę , cukier i masło ucieram w rękach i posypuję babeczki. Piekę 25 minut w 180 st.


Tagi:

ciastka