kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon na czerwoną porzeczkę trwa w najlepsze. Proponuję Wam dziś pyszne babeczki na kefirze z kwaśną porzeczką. Ideał na deser.

Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

Składniki:

Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

 

  • babeczki:
  • 2 jajka (najlepiej wiejskie)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 250 ml kefiru
  • 2 łyżki kakao

 

  • ponadto:
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

ETAP 1:

Przygotuj foremki na tartaletki (u mnie 12 sztuk), dno oraz boki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Czerwoną porzeczkę opłucz pod bieżącą wodą, 50 g odłóż do dekoracji resztę obierz z szypułek. Jajka i cukier trzcinowy umieść w misie miksera, ubij na puszysta masę.

Do ubitych jajek wlej olej rzepakowy i dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Następnie dodaj kakao i kefir, jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Na końcu dodaj czerwoną porzeczkę i wymieszaj z ciastem.

Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości, foremki ustaw na blaszkach. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut do suchego patyczka.

Gotowe babeczki wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.