Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Domowe bułki do hamburgerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Jest to podstawowy przepis na bułki.Zamiast kupować bułki w sklepie warto poświęcić trochę czasu i samemu upiec.Zapewniam,że są o wiele lepsze od kupnych.

Domowe bułki do hamburgerów Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowe bułki do hamburgerów

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki do hamburgerów
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. 2.Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąkę,przez kilka minut,aż będzie gładkie. 3.Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. 4.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć. 5.Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około temperaturze 200 stopni,do zrumienienia. 
Domowe bułki do hamburgerów
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Domowe bułki do hamburgerów
Bułki piec do zrumienienia.Następnie podawać.