Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Jogurtowe buraczki z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 70
         
ocena: 4/5 głosów: 3

super sałatka do obiadu, dobra dla anemików :)

Jogurtowe buraczki z cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowe buraczki z cebulą

 

  • 6 dużych buraczków ćwikłowych
  • 1 duża cebula
  • ok. 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jogurtowe buraczki z cebulą
Najlepiej na dzień przed wieczorem zalewamy buraczki zimną wodą, nastawiamy na gaz i w mundurkach gotujemy je do miękkości. gdy ostygną to zdejmujemy z nich skórkę oraz ścieramy na tarce o dużych otworach (róbcie to w jednorazowych rękawiczkach by nie zabarwić dłoni). Do buraczków dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy śmietankę oraz sól i pieprz do smaku - mieszamy. Dip jogurtowy przelewamy do buraczków z cebulą i całość dokładnie mieszamy. Pyszna sałatka do obiadu gotowa
Jogurtowe buraczki z cebulą
Etap 1 scieramy ostudzone i obrane buraczki
Jogurtowe buraczki z cebulą
Etap 2 do buraczkow dodajemy pokrojona cebule

Tagi:

cebula