Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Biszkopt ciemny upieczony z 5 jaj.
Blaszka wielkości 34/25.
Zielone galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretki truskawkowe.
Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody żelatynę (3 łyżeczki).
Masę odłożyć do lekkiego stężenia a następnie rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki.
Rabarbar po oczyszczeniu i pokrojeniu włożyć do garnka dodać cukier i zagotować mieszając co jakiś czas, gdy rabarbar puści sok zdjąć z ognia i zmiksować blenderem tak aby zostały drobne kawałki rabarbaru.Ponownie zagotować i zdjąć z ognia.
Do gorącego rabarbaru dodać 2 łyżki żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Rabarbar połączyć z zieloną galaretką a następnie rozprowadzić na masie jogurtowej.
Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku i 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody.
Masę jogurtową rozprowadzić na masie rabarbarowej, następnie rozłożyć oczyszczone ze szypułek , opłukane, osuszone i przekrojone na połówki truskawki.
Całość zalać lekko tężejącą truskawkową galaretką.
Włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki.
Blaszka wielkości 34/25.
Zielone galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretki truskawkowe.
Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody żelatynę (3 łyżeczki).
Masę odłożyć do lekkiego stężenia a następnie rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki.
Rabarbar po oczyszczeniu i pokrojeniu włożyć do garnka dodać cukier i zagotować mieszając co jakiś czas, gdy rabarbar puści sok zdjąć z ognia i zmiksować blenderem tak aby zostały drobne kawałki rabarbaru.Ponownie zagotować i zdjąć z ognia.
Do gorącego rabarbaru dodać 2 łyżki żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Rabarbar połączyć z zieloną galaretką a następnie rozprowadzić na masie jogurtowej.
Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku i 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody.
Masę jogurtową rozprowadzić na masie rabarbarowej, następnie rozłożyć oczyszczone ze szypułek , opłukane, osuszone i przekrojone na połówki truskawki.
Całość zalać lekko tężejącą truskawkową galaretką.
Włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki.
jagoda59
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie;)
SylaUla
BozenaMatuszczyk
U mnie rodzinka i znajomi zachwyceni, ciasto wszystkim smakowało i to bardzo;)
cherry
BozenaMatuszczyk
To się tylko tak wydaje nie ma za dużo pracy, ale naprawdę jest smaczne.
gusia1000