Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torty bezowe nie mają sobie równych. W ciepłe dni najlepiej smakują takie z orzeźwiającą nutą, np. z kremem cytrynowym i owocami.

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym

Składniki:

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym

Na blaty bezowe:

Na masę:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • sok ze sporej cytryny
  • cukier według preferencji

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym

Przygotowanie blatów bezowych

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym
Aby beza się udała, musi być dobrze ubita i lśniąca

Białka jaj wbijamy do suchej metalowej miseczki. Ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier - kolejną porcję dajemy dopiero wtedy, gdy poprzednia porządnie się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Przygotowanie blatów bezowych - c.d.

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym
Bezę wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego i pieczemy

Bezę dzielimy na dwie porcje- rozkładamy je do rękawów cukierniczych.
Przygotowujemy dwie blachy - na każdej układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim kształt, jaki chcemy nadać bezie.
Bezę wyciskamy na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego. Ja piekłam każdy blat osobno. Bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 110 st. C i pieczemy 3 godziny.

Przygotowanie kremu

Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowym
Ubijamy śmietanę, dodajemy mascarpone, cukier i sok z cytryny

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier - według własnego smaku.

Przekładanie bezy

Owoce i listki mięty myjemy. Kiwi obieramy i kroimy na półplasterki. Z granata wyjmujemy ziarna.
Bezę przekładamy kremem: beza - krem - beza - krem. Na wierzch wykładamy owoce i listki mięty.