Sposób przygotowania:
Orzeźwiająca beza z kremem cytrynowymPrzygotowanie blatów bezowych
Białka jaj wbijamy do suchej metalowej miseczki. Ubijamy na sztywno. Porcjami dodajemy cukier - kolejną porcję dajemy dopiero wtedy, gdy poprzednia porządnie się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Przygotowanie blatów bezowych - c.d.
Bezę dzielimy na dwie porcje- rozkładamy je do rękawów cukierniczych.
Przygotowujemy dwie blachy - na każdej układamy papier do pieczenia i rysujemy na nim kształt, jaki chcemy nadać bezie.
Bezę wyciskamy na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego. Ja piekłam każdy blat osobno. Bezę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 110 st. C i pieczemy 3 godziny.
Przygotowanie kremu
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier - według własnego smaku.
Przekładanie bezy
Owoce i listki mięty myjemy. Kiwi obieramy i kroimy na półplasterki. Z granata wyjmujemy ziarna.
Bezę przekładamy kremem: beza - krem - beza - krem. Na wierzch wykładamy owoce i listki mięty.