Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Jogurt (1 łyżkę odłożyłam), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepałam.
Mąkę przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mokrych składników, wymieszałam (grudki mogą pozostać).
Do 1/3 części ciasta dodałam kakao i łyżkę jogurtu, wymieszałam.
Blachę (23x33cm) wyłożyłam papierem, wylałam 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy.
Na cieście rozłożyłam połowę rabarbaru. Na rabarbar wylałam pozostałe ciasto, rozsmarowałam go równomiernie, z wierzchu wyłożyłam pozostały rabarbar.
Składniki kruszonki roztarłam palcami, kruszonką posypałam ciasto.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 35 min. w temp. 160 st C (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika, studziłam najpierw w blasze, następnie przeniosłam na kratkę.
Smacznego!
Mąkę przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mokrych składników, wymieszałam (grudki mogą pozostać).
Do 1/3 części ciasta dodałam kakao i łyżkę jogurtu, wymieszałam.
Blachę (23x33cm) wyłożyłam papierem, wylałam 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy.
Na cieście rozłożyłam połowę rabarbaru. Na rabarbar wylałam pozostałe ciasto, rozsmarowałam go równomiernie, z wierzchu wyłożyłam pozostały rabarbar.
Składniki kruszonki roztarłam palcami, kruszonką posypałam ciasto.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 35 min. w temp. 160 st C (termoobieg) do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika, studziłam najpierw w blasze, następnie przeniosłam na kratkę.
Smacznego!
ciasteczka