Sposób przygotowania:
Jogurtowe z rabarbaremETAP 1:
Rabarbar obrać, pokroić i zasypać cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok i nabrał słodyczy.
ETAP 2:
Białka ubić na sztywno w trakcie ubijania dosypywać cukier i cały czas ubijać, kiedy białka będą białe i szkliste zmniejszyć obroty robota i ubijając dodać żółtka,wlewać olej oraz jogurt. Kiedy masa będzie dobrze połączona wyłączyć robota i delikatnie połączyć przesiana mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
ETAP 3:
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować margaryną i wylać do niej ciasto, równo je rozsmarowując,
ETAP 4:
następnie posypać wierzch ciasta odsączonym z soku rabarbarem.
ETAP 5:
Piec w temp. 180 st około 50 minut po upieczeniu wystudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i niewielkiej ilości soku z cytryny i wody.