Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do miski, zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W wysokiej misie ubić jaja z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując wlać olej i dodać jogurt. W małej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, którą cały czas miksujemy. Wylać ciasto do blachy, wyrównać, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut do suchego patyczka.
Ja po 35 minutach położyłam folię na wierzchu, żeby nie spiekło się za bardzo. Studzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do miski, zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W wysokiej misie ubić jaja z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując wlać olej i dodać jogurt. W małej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, którą cały czas miksujemy. Wylać ciasto do blachy, wyrównać, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut do suchego patyczka.
Ja po 35 minutach położyłam folię na wierzchu, żeby nie spiekło się za bardzo. Studzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.