domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne leciutkie ciasto z kwaskowatym rabarbarem, z dodatkiem otrąb owsianych do ciasta i kruszonki.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką

Składniki:

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką

Ciasto

 

 

  • 3/4 szklanki cukru;

 

  • 16 g cukru wanilinowego;

 

 

 

  • 1/2 szklanki oleju;

 

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Kruszonka

 

  • 5 łyżek otrębów owsianych

 

  • 3 łyżki cukru;

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do miski, zasypać 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

 W wysokiej misie ubić jaja z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując wlać olej i dodać jogurt. W małej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, którą cały czas miksujemy. Wylać ciasto do blachy, wyrównać, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 45-50 minut do suchego patyczka.

Ja po 35 minutach położyłam folię na wierzchu, żeby nie spiekło się za bardzo. Studzić na kratce, przed podaniem posypać cukrem pudrem.  

Tagi:

jajko jajka