Sposób przygotowania:
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Rabarbar obieramy kroimy w plasterki zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy 2 jajka dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy wszystko, aż masa jajeczna będzie puszysta i prawie biała.
Do masy jajecznej dodajemy oliwę i jogurt i starannie łączymy składniki. Kiedy składniki się połączymy dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując cały czas składniki – tak, aby nie powstały grudki.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – ja zużyłam 2 szklanki mąki, ale wszystko zależy od jogurtu i wielkości jajek.
Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Rabarbar wyciskamy z nadmiaru soku przez ręcznik papierowy lub odciskamy go na sitku i tak przygotowany wykładamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy około 55 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia a przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego.
Rabarbar obieramy kroimy w plasterki zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy 2 jajka dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy wszystko, aż masa jajeczna będzie puszysta i prawie biała.
Do masy jajecznej dodajemy oliwę i jogurt i starannie łączymy składniki. Kiedy składniki się połączymy dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując cały czas składniki – tak, aby nie powstały grudki.
Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – ja zużyłam 2 szklanki mąki, ale wszystko zależy od jogurtu i wielkości jajek.
Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Rabarbar wyciskamy z nadmiaru soku przez ręcznik papierowy lub odciskamy go na sitku i tak przygotowany wykładamy na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy około 55 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia a przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego.
smokii