Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Jogurtowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie ciasto z rabarbarem, idealne wiosną, gdy rabarbar pojawia się w naszych ogrodach i w sklepach.

Jogurtowe z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe z rabarbarem
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały. Miksujemy na lekką, puszystą masę. Gdy cukier będzie niewyczuwalny dodajemy partiami mąkę, następnie jogurt i margarynę. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jogurtowe z rabarbarem
Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Jogurtowe z rabarbarem
Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę.
Jogurtowe z rabarbarem
Następnie dodajemy jogurt naturalny i rozpuszczoną margarynę.
Jogurtowe z rabarbarem
Na wierzchu ciasta układamy kawałki rabarbaru.

Tagi:

jajko jajka