Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Czy gorąca aromatyczna kawa z przygotowanym w 15 minut pysznym, wilgotnym ciastem rabarbarowym nie przekona Was, że ten poniedziałek nie jest wcale taki zły? Mnie i moje koleżanki przekonała więc, może uda się i Wam.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Składniki:

Jogurtowe ciasto z rabarbarem

Ciasto

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-2,5 szklanki mąki

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Rabarbar obieramy kroimy w plasterki zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok.

Do miski wbijamy 2 jajka dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy wszystko, aż masa jajeczna będzie puszysta i prawie biała.

Do masy jajecznej dodajemy oliwę i jogurt i starannie łączymy składniki. Kiedy składniki się połączymy dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia miksując cały czas składniki – tak, aby nie powstały grudki.

Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – ja zużyłam 2 szklanki mąki, ale wszystko zależy od jogurtu i wielkości jajek.

Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Rabarbar wyciskamy z nadmiaru soku przez ręcznik papierowy lub odciskamy go na sitku i tak przygotowany wykładamy na wierzchu ciasta.

Ciasto pieczemy około 55 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia a przed podaniem posypujemy go cukrem pudrem.

Smacznego.

Tagi:

jajko jajka