Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1092]

Jogurtowe muffinki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam bardzo pyszne muffinki, niezwykle mięciutkie i idealne na podwieczorek. Ciasto i polewa z białej czekolady są słodkie, a lekko kwaśne bakalie przełamują tą słodycz. Zapraszam:)

Jogurtowe muffinki z bakaliami

Składniki:

Jogurtowe muffinki z bakaliami

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonego berberysu
  • 1 łyżka suszonej miechunki

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z bakaliami
1. Jajka, cukier, cukier waniliowy, olej rzepakowy i jogurt przekładamy do miski. Następnie miksujemy mikserem przez kilka minut. Następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy bakalie i mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając dodatkowo papierowych papilotek.

3. Muffinki pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią muffinki. Odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie są gotowe.

5. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Można użyć ulubionych bakali.