p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Jogurtowe muffinki z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jeśli znajdziesz porzeczki na krzaczku to może upiecz muffinki wg mojego przepisu

Jogurtowe muffinki z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe muffinki z porzeczkami

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g margaryny + 1 łyżka do wysmarowania silikonowej formy
  • 1 jajko
  • 330 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1 kubeczek plastykowy czerwonych porzeczek
  • 6 łyżeczek bułki tartej
  • cukier puder do posypania
  • 12 łyżeczek mieszanki bakaliowej

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z porzeczkami
W misce do miksowania mieszam sypkie składniki tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W garnuszku rozpuszczam 50 g margaryny, gdy przestygnie dodaję 1 jajko i całe opakowanie dużego jogurtu, mieszam za pomocą trzepaczki, gdy się dokładnie połączą składniki, wlewam do misy z sypkimi i produktami, włączam robot kuchenny i dokładnie, ale szybko łączę wszystkie składniki. Silikonową formę smaruję łyżką margaryny i obsypuję bułką tartą. Za pomocą dużej łyżki nakładam ciasto, wrzucam po kilka porzeczek, przykrywam drugą łyżką ciasta, a wierzch obsypuję mieszanką bakaliową. (powinno być na ok. 3/4 wysokości) Piekę w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem lepiej się upewnić czy muffinki sie upiekły. Gdy wystygły obsypałam niewielką ilością cukru pudru i ozdobiłam świeżymi porzeczkami.
Jogurtowe muffinki z porzeczkami
W misce do miksowania mieszamy sypkie składniki tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Jogurtowe muffinki z porzeczkami
Za pomocą dużej łyżki nakładać ciasto, wrzucić po kilka porzeczek,
Jogurtowe muffinki z porzeczkami
przykryć drugą łyżką ciasta, a wierzch obsypać mieszanką bakaliową
Jogurtowe muffinki z porzeczkami
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.