Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Muffinki jogurtowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Muffiny możemy przygotowywać z różnymi owocami lub farszami na słono. Ze względu na sezon jagodowy, przygotowałam oto takie muffinki.

Muffinki jogurtowe z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki jogurtowe z jagodami

 

  • jogurt naturalny - 270 ml
  • śmietana zwykła - 270 ml
  • cukier - 1 szkl
  • jajka - 3 szt
  • mąka - 3 szkl
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • olej - 4,5 łyżki
  • jagody - 1,5 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania muffinek

Sposób przygotowania:

Muffinki jogurtowe z jagodami
Jagody przebrać, umyć, osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać olej , jajka, dokładnie zmiksować. Następnie cukier i cukier waniliowy, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jogurtowej ostrożnie wymieszać. Wsypać jagody do ciasta i lekko łyżką zakręcić ciasto. Formę na muffiny wysmarować tłuszczem i wyłożyć 3/4 ciasta do foremek. Nagrzać piekarnik do 180 stop.Włożyć foremkę z ciastem do piekarnika i piec ok. 25 minut. Za pomocą patyczka należy sprawdzić czy muffiny już się upiekły, jeżeli patyczek jest suchy to znaczy że są upieczone. Gotowe muffinki posypać cukrem pudrem
Muffinki jogurtowe z jagodami
Jogurt wymieszany z olejem śmietaną i jajkami
Muffinki jogurtowe z jagodami
Mokre składniki zostały połączone z suchymi
Muffinki jogurtowe z jagodami
Do gotowego ciasta zostały dodane jagody
Muffinki jogurtowe z jagodami
Foremki na muffiny zostały wypełnione ciastem