nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Jogurtowe muffinki z waniliową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekkie, puszyste i mięciutkie muffiny na bazie jogurtu z wyraźnym posmakiem i aromatem wanilii. Są świetne zarówno na deser, jak i w ramach dodatku do śniadania.

Jogurtowe muffinki z waniliową nutą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogurtowe muffinki z waniliową nutą

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 400g jogurtu waniliowego
  • 100g margaryny

Sposób przygotowania:

Jogurtowe muffinki z waniliową nutą
Margarynę rozpuścić w rondelku i po rozpuszczeniu odstawić ją na chwilę do przestudzenia. Do ostygniętej margaryny dodać jajka i jogurt waniliowy - wszystko razem dokładnie wymieszać. W osobnej misce zmieszać sypkie produkty - mąkę, biały i waniliowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. "Mokre" składniki (margarynę, jajka i jogurt) przelać do "suchych" (mąki, cukrów, proszku do pieczenia i soli). Wszystkie produkty razem połączone dokładnie wymieszać. Do blaszki z otworami do pieczenia muffin powkładać papierowe foremki, papilotki. Surowe ciasto nalewać do papierowych foremek (do około 2/3 wysokości foremki). Piec muffiny przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jogurtowe muffinki z waniliową nutą
Rozpuszczona margaryna wymieszana z jajkami i jogurtem oraz sypkie produkty połączone razem w misce.
Jogurtowe muffinki z waniliową nutą
Połączone razem i wymieszane produkty suche i mokre.
Jogurtowe muffinki z waniliową nutą
Surowe jeszcze ciasto przelane do papierowych foremek przed wstawieniem do piekarnika.