kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jogurtowe placuszki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne placuszki jogurtowe z gotowanym rabarbarem. Takie placuszki możemy też przygotować z maślanką lub kefirem.

Jogurtowe placuszki z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jogurtowe placuszki z rabarbarem

 

  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Jogurtowe placuszki z rabarbarem
Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do gotującej się wody, dosypujemy cukier i gotujemy do miękkości.
Garnek z rabarbarem wstawiamy do zimnej wody i studzimy. W międzyczasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do zimnego rabarbaru dosypujemy mąkę i dodajemy resztę składników, miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki.
Przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu. Przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Jogurtowe placuszki z rabarbarem
Obrany i pokrojony rabarbar gotujemy do miękkości.
Jogurtowe placuszki z rabarbarem
Do rabarbaru dodajemy pozostałe składniki.
Jogurtowe placuszki z rabarbarem
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Jogurtowe placuszki z rabarbarem
Małe placuszki jogurtowe smażymy na oleju.
Jogurtowe placuszki z rabarbarem
Placuszki odsączamy z nadmiaru oleju.