daisy16

daisy16

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Racuszki z rabarbarem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zapraszam na przepyszny obiad, tym razem racuchy nie z jabłkami ale z wiosennym rabarbarem, który nadaje im kwasowość.

Racuszki z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Racuszki z rabarbarem
Do kwaśnego mleka dodajemy jajko, proszek do pieczenia, mąkę, cukier oraz posiekany drobno rabarbar. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Ciasto powinno być dosyć gęste. Na rozgrzanej patelni wylewamy mniej więcej dużą łyżkę ciasta i pieczemy placuszki na złoty kolor.

Na osobnej patelni topimy miód, kawałki rabarbaru oraz masło i smażymy do miękkości.    
Racuszki z rabarbarem
Umyty rabarbar kroimy na plasterki a następnie dodajemy do ciasta
Racuszki z rabarbarem
Składniki mieszamy ze sobą tak aby ciasto było dość gęste
Racuszki z rabarbarem
Smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
Racuszki z rabarbarem
Do karmelizowania kroimy rabarbar w cieniutkie plasterki.

Tagi:

placek danie