VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu.

Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach

Składniki:

Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po włosku - z ziołami w pomidorach
Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem oraz maggi. Pomidorami zalewamy kurczaka.

Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.

Podajemy z ugotowanym ryżem z warzywami.