Sposób przygotowania:
Ratatouille z grillowanym kurczakiemPrzygotowanie warzyw
Na początek przygotowujemy marynatę do kurczaka. W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę suszonego oregano. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Filety z piersi kurczaka smarujemy marynatą, przykrywamy i odstawiamy.
W międzyczasie dokładnie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa.
Cukinię kroimy w plasterki, bakłażana w kostkę ok. 1 cm a paprykę w wąskie paski.
Przygotowanie ratatouille
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę oraz ząbki czosnku drobno pokrojone.
Dodajemy paprykę oraz bakłażana, które smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie ok. 3 min. Na koniec wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią.
Całość gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Zamarynowane filety z piersi kurczaka grillujemy.
Przygotowane ratatouille serwujemy z kawałkami kurczaka.