grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ratatouille z grillowanym kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ratatouille z warzyw podane z grillowanym kurczakiem jest pyszną propozycją na wiosenny, zdrowy a przy tym pyszny obiad.

Ratatouille z grillowanym kurczakiem

Składniki:

Ratatouille z grillowanym kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Ratatouille z grillowanym kurczakiem

Przygotowanie warzyw

Ratatouille z grillowanym kurczakiem
Kurczaka marynujemy ok. 1 godziny w lodówce.

Na początek przygotowujemy marynatę do kurczaka. W miseczce mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę suszonego oregano. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Filety z piersi kurczaka smarujemy marynatą, przykrywamy i odstawiamy.

W międzyczasie dokładnie myjemy i osuszamy wszystkie warzywa.

Cukinię kroimy w plasterki, bakłażana w kostkę ok. 1 cm a paprykę w wąskie paski.

Przygotowanie ratatouille

Ratatouille z grillowanym kurczakiem
Kurczaka możemy grillować np. na patelni grillowej.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Szklimy pokrojoną w kosteczkę szalotkę oraz ząbki czosnku drobno pokrojone.

Dodajemy paprykę oraz bakłażana, które smażymy ok. 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, kontynuujemy smażenie ok. 3 min. Na koniec wlewamy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią.

Całość gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Zamarynowane filety z piersi kurczaka grillujemy.

Przygotowane ratatouille serwujemy z kawałkami kurczaka.