eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Jogurtowe racuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne racuszki, podane z truskawkami. Dzieci nie będą mogły się oprzeć tym lekkim smakołykom.

Jogurtowe racuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jogurtowe racuszki

 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • aromat lub ekstrat waniliowy
  • do smażenia masło

Sposób przygotowania:

Jogurtowe racuszki
Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w niewielkiej miseczce. następnie dodajemy jajka, jogurt grecki, mleko i ekstrat lub aromat waniliowy. Całość energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masło rozgrzewamy na patelni. Wlewając ciasto na patelnię, formuję niewielkie racuszki i smażę z obu stron aż do złotego koloru. Podajemy z ulubionym dodatkim. Ja podałam z truskawkami i truskawkowym jogurtem.
Jogurtowe racuszki
Wszystkie składniki mieszałam aż uzyskały jednolita masę.
Jogurtowe racuszki
Na rozgrzanej patelni formuję niewielkie racuszki.
Jogurtowe racuszki
Racuszki smażę z obu stron aż do zarumienienia się.

Tagi:

jajko jajka