SUPERPRZEPIS

Jogurtowiec z truskawkami

  • 9
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Jogurtowiec z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Lekki torcik galaretkowo jogurtowy z musem truskawkowym. Doskonały na każdą porę dnia i na każdą okazję :)

Składniki:

Jogurtowiec z truskawkami

 

  • NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
  • około 10 dag okrągłych biszkoptów
  • BIAŁA WARSTWA:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 60 dag jogurtu bałkańskiego (2,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, jeśli truskawki nie są bardzo słodkie)
  • 25 dag truskawek
  • CZERWONA WARSTWA:
  • 50 dag truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z truskawkami
BIAŁA WARSTWA: Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić, zmiksować z jogurtem bałkańskim, dosłodzić do smaku. Tortownicę zabezpieczyć od środka folią kanapkową, żeby masa nie uciekła nam przez nieszczelności. Dno wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać tężejącą masę, równomiernie powciskać w nią truskawki. Odstawić do lodówki. CZERWONA WARSTWA: Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki opłukać, osuszyć, odszypułkować, zmiksować. Z tej ilości owoców powinny wyjść 2 szklanki musu. Mus wymieszać z wystudzonymi galaretkami, wylać na białą masę i ponownie odstawić do stężenia.
Jogurtowiec z truskawkami
Dno tortownicy wyłożyć okrągłymi biszkoptami.
Jogurtowiec z truskawkami
Jogurt bałkański zmiksować z galaretkami cytrynowymi.
Jogurtowiec z truskawkami
W białą masę równomiernie powciskać truskawki.
Jogurtowiec z truskawkami
Zmiksowane truskawki wymieszać z galaretkami truskawkowymi.

Tagi:

biszkopt