Sposób przygotowania:
Jogurtownik z malinowym musemPrzygotowanie spodu:
Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić.
Herbatniki i płatki migdałowe zmielić w blenderze , dodać do nich roztopione masło.
Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy mocno dociskając do dna.
Tortownicę wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Przygotowanie masy jogurtowej.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.
Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej.
Dokładnie wymieszaną masę przelać na spód ciasteczkowy w tortownicy i ponownie wstawić ją do lodówki.
Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny.
Przygotowanie musu
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok.
Następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę.
Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu, odstawić do przestygnięcia.
Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.
Dekoracja.
Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.