Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Jogurtownik z malinowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto na zimno, bez pieczenia i bardzo proste do zrobienia. Zamiast malin można dać także inne owoce lub mix owoców.

Jogurtownik z malinowym musem

Składniki:

Jogurtownik z malinowym musem

Składniki na spód

  • 20 dkg herbatników maślanych
  • 5 dkg pokruszonych płatków migdałowych
  • 10 dkg masła

Składniki na masę jogurtową

  • 80 dkg gęstego jogurtu naturalnego - 2 duże kubeczki
  • 10 dkg serka waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru (można mniej lub więcej)
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na mus

  • 40 dkg dowolnych owoców (świeże lub mrożone) [ u mnie maliny]
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

Sposób przygotowania:

Jogurtownik z malinowym musem

Przygotowanie spodu:

Jogurtownik z malinowym musem
Masa z herbatników, płatków i masła wyłożona do blaszki.

Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić.

Herbatniki i płatki migdałowe zmielić w blenderze , dodać do nich roztopione masło.

Wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy mocno dociskając do dna.

Tortownicę wstawić do lodówki, aby masa stężała.

Przygotowanie masy jogurtowej.

Jogurtownik z malinowym musem
Masa jogurtowa przelana na spód ciasteczkowy w tortownicy i odstawiona do lodówki.

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Jogurt, serek waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować.

Namoczoną żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i cały czas miksując dodać ją do masy jogurtowej.

Dokładnie wymieszaną masę przelać na spód ciasteczkowy w tortownicy i ponownie wstawić ją do lodówki.

Masa do całkowitego zastygnięcia powinna się chłodzić ok. 1,5 godziny.

Przygotowanie musu

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody. W międzyczasie owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać na gazie aż do momentu gdy puszczą sok.

Następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę.

Namoczoną żelatynę zalać 1/3 szklanki wrzątku, rozpuścić i dodać do musu, odstawić do przestygnięcia.

Gdy masa będzie chłodna przelać ją na masę jogurtową i ponownie wstawić do lodówki.

Dekoracja.

Ciasto będzie gotowe po całkowitym zastygnięciu ostatniej warstwy.
Udekorować np. bitą śmietaną lub według gustu..u mnie posypane tylko posypką czekoladową.